Vlada deklarativno za EU

23:29 16. 12. 2020. FoNet | Bojan Bednar

Beograd - Grupa od 75 nevladinih organizacija nezadovoljna je izostankom reformi koje je Vlada Srbije prihvatila da sprovede u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU), kao i pogoršanjem poštovanja demokratskih principa i vladavine prava, saopštilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Nevladine organizacije nezadovoljne su zbog pogoršanja poštovanja demokratskih principa i vladavine prava, prisustva govora mržnje i porasta nasilja nad pojedincima, novinarima, medijima, političkim neistomišljenicima i organizacijama civilnog društva koji iznose kritička viđenja rada i rezultata državnih institucija i organa.

"Neozbiljnost iskazana u inicijalnoj fazi pandemije, neodgovornost u periodu izbora, nesrazmerna upotreba sile nad građanima koji su protestvovali u julu, napadi na neistomišljenike, organizacije civilnog društva i medije, doveli su do gubitka poverenja, što može imati ozbiljne posledice po društvo i živote građana", navodi se u saopštenju.

Navedeno je da je pandemija ogolila nefunkcionalnost političkog poretka i da rezultati Vlade u 2020. godini u ključnim oblastima za napredak u procesu pristupanja EU ukazuju na nedostatak iskrene političke volje da se sprovedu neophodne promene.

Potpisnici navode da je izvesno da odluka Saveta Evropske unije da se ove godine ne otvori nijedno poglavlje proizlazi, između ostalog, iz negativnih izveštaja Evropske komisije i drugih relevantnih međunarodnih organizacija, koje dovode u pitanje stanje demokratije u našoj zemlji.

Ukazuje se da je odluka prevashodno posledica realnog pogoršanja stanja vladavine prava, kao i manjka političke volje Vlade Srbije da učini ozbiljne napore da sprovede neophodne reforme, obezbedi nezavisnost pravosuđa, suzbije korupciju, omogući izražavanje i ispoljavanje političkog i svakog drugog mišljenja, obezbedi uslove za slobodu medija, kao i nezavisnost regulatornih i nezavisnih tela od političkog pritiska.

Ovakvo stanje je neprihvatljivo imajući u vidu sve resurse kojima raspolaže Vlada, njenu deklarativnu posvećenost članstvu u EU, kao i tehničku i finansijsku podršku EU, stoji u saopštenju. (kraj) is/bdb/dpv

Share: