Neophodna zelena tranzicija

11:53 21. 12. 2020. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Prelazak na korišćenje obnovljivih izvora energije je skup i dugotrajan posao, ali je nepreduzimanje mera u borbi protiv klimatskih promena još skuplje, ali Srbija bi mogla, uz uporan i stručan rad svih aktera i podršku Evropske unije, da ispuni ciljeve smanjenja emisije gasova staklene bašte, rečeno je na Okruglom stolu Saveza energetičara Srbije.

Predsednik skupštine Saveza energetičara Srbije (SENERGES) Milun Babić u uvodnom izlaganju podsetio je na procene da bi nepreduzimanje mera iz oblasti klimatskih promena napravilo 53 milijarde evra veće troškove nego primena Strategije niskougljeničnog razvoja sa Akcionim planom, ključnog dokumenta za sprovođenje energetske tranzicije u našoj zemlji.

"Do 2030. Srbija bi trebalo da smanji emisiju gasova za 13 odsto u odnosu na 2010. godinu, a uz pomoć EU mogla bi da poboljša te rezultate pet puta", ocenio je Babić, ali i upozorio da to podrazumeva da se napravi "suptilna" energetska analiza kompletne infrastrukture u zemlji. (kraj) lj/mr/dj

Share: