Stanje Dodika nije užasno

16:25 23. 12. 2020. FoNet

Beograd - Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik je na lečenju u Banjaluci i tamo smo juče poslali ekipu lekara na čelu sa Goranom Stevanovićem, njegovo stanje nije idealno, ali nije ni užasno, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dok je predsednik Narodne Skupštine Ivica Dačić izrazio želju "da se lider Srba u BiH" što pre oporavi, a lekarski konzilijum saopštio da je Dodik, koji je pozitivan na korona virus, u stabilnom stanju i pod konstantnim lekarskim nadzorom.

Predsednik Vučić je, prilikom posete poljoprivrednom gazdinstvu Dejana Matića u Golubincima, rekao da se "tri puta dnevno" čuje sa Dodikom, da on nije lekar da bi davao stručne analize, ali da se "on (Dodik) dobro drži".

"Ali, stanje nije idealno, nije onakvo kako bismo mi voleli, ali nije ni užasno, ako mogu tim običnim rečima da se izrazim", dodao je Vučić i naglasio da "smo mi u svakom trenutku spremni da predsednika Dodika primimo u Beogradu".

Dačić je, posle sastanka sa predsednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem, potvrdio spremnost Srbije da Dodik lečenje nastavi u Beogradu, uz nadu da neće biti potrebe za tim i da će se Dodik brzo oporaviti.Konzilijum Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Banjaluci danas popodne je saopštio da su obavljene konsultacije "sa eminentnim stručnjacima iz Srbije, koji su posetili UKC, i eminentnim stručnjacima iz inostranstva, koji su u potpunosti saglasni sa svim terapijskim i dijagnostičkim metodama koje se primjenjuju u lečenju Dodika", prenela je Radio televizija Republike Srpske.

"Njegovo zdravstveno stanje je stabilno i nepromenjeno u odnosu na juče. Gospodin Dodik se oseća dobro i on je pod konstantnim nadzorom konzilijuma", kaže se u saopštenju.

Konzilijum je juče saopštio da Dodik ima "otežano disanje i bolove u predelu želuca", da je "dijagnostikovana obostrana upala pluća", dok je "treći test na virus korona pozitivan", te da je njegovo zdravstveno stanje "za sada stabilno" i da nije životno ugrožen.

I juče i danas konzilijum lekara je uputio molbu medijima da "prilikom obaveštavanja javnosti o zdravstvenom stanju Dodika koriste relevantne informacije" iz UKC RS.

Milorad Dodik je hospitalizovan u ponedeljak, 21. decembra. (kraj) dep

Share: