Jačajte nezavisnost!

20:32 11. 01. 2021. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Posrednici Evropskog parlamenta Tanja Fajon i Vladimir Bilčik pozvali su Regulatorno telo za elektronske medije (REM) u Srbiji, njegov Savet i predsednicu, da učine sve da jačaju poverenje javnosti u nezavisnost i profesionalizam te institucije, i da se uzdrže od toga da doprinose narativu podela u medijskom okruženju.

Kao posrednici u Međupartijskom dijalogu u Srbiji, naveli su u pisanoj izjavi Bilčik i Fajon, želeli bismo da naglasimo važnost poverenja koje bi sve političke snage i građani trebalo da imaju u rad REM-a.

"Rad REM-a je bilo veoma važno pitanje tokom prve faze međustranačkog dijaloga, s gotovo četiri mere koje su se ticale unapređenja rada tog tela", navodi se u saopštenju i napominje da je nedavna ostavka Slobodana Cvejića na članstvo u Savetu REM-a za brigu.

"Sudeći po reakcijama, deo javnosti i dalje nema poverenje u nezavisnost rada REM-a, koja je bila i ostaje jedna od važnih tema dijaloga", naglašavaju Fajon i Bilčik.

Na kraju se navodi da je Evropski parlament spreman da nastavi posredničku ulogu domaćeg dijaloga po pitanju REM-a i medijskog okruženja, što je pre moguće. (kraj) ivt/nm

Share: