Milijarda za infrastrukturu

18:30 14. 01. 2021. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o utvrđivanju Programa podrške razvoju poslovne infrastrukture za ovu godinu, za šta su obezbeđena sredstva u iznosu od 1.007.940.000 dinara, a cilj je unapređenje razvojnog potencijala jedinica lokalne samouprave kroz stvaranje povoljnih uslova za privlačenje investicija, saopšteno je iz Vlade.

Program se odnosi na oblasti saobraćajne, komunalne, elektroenergetske i druge infrastrukture, uređenje površina javnih namena, kao i na ostale projekate koji su u funkciji razvoja turizma i drugih privrednih delatnosti.

Na sednici je doneta odluka o obrazovanju Кoordinacionog tela za digitalizaciju u zdravstvenom sistemu Srbije, koja će omogućiti da sve zdravstvene ustanove imaju moderne informacione sisteme povezane u jedinstveni sistem i imaju razmenu svih relevantnih podataka.

Predviđeno je da svi građani Srbije poseduju jedinstveni elektronski zdravstveni karton u kojem će se nalaziti podaci iz svih zdravstvenih ustanova, dostupni građanima i njihovim lekarima u svakom trenutku.

Na taj način, kako je istaknuto, povezani zdravstveni sistem biće transparentniji, efikasniji i kvalitetniji, a uštede u budžetu koje se na tako ostvare biće upotrebljene za zdravstvenu infrastrukturu i plate zaposlenih. (kraj) lj/dal/dpv

Share: