Srbija želi dijalog

13:52 23. 01. 2021. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je nesporno da Srbija želi međustranački dijalog, ne zbog Evrope, već unutrašnje političke stabilnosti, ali da i dalje ostaje pitanje formata i tema tog razgovora.

Dačić je, na televiziji Pink, podsetio da neke stranke koje su učestvovale u prvoj fazi dijaloga, sada nisu u parlamentu, jer su bojktovale izbore, a druge nisu prešle cenzus od tri odsto.

Razgovarao sam sa predsednikom Spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom, rekao je Dačić, i on je zamolio da razmisli još o tome i da se čujemo posle praznika.

Očekujem da još jednom razgovaramo, rekao je Dačić koji napominje da se ne mogu ograničavati stranke da učestvuju.

Deo opozicionih stranaka pati od elitizma i smatraju da su samo oni predstavnici opzicije, a postoje stranke koje ne žele da učestvuju ako u tome učestvuje Evropski parlament, rekao je Dačić.

Dačić je ocenio da treba razdvojiti realne zahteve, od onih kojima se neko ucenjuje - "ej, ako to ne uradite, neću učestvovati na izborima".

Tema je da se, maltene, formira neka prelazna vlada, to ne dolazi u obzir, istakao je Dačić i naveo da, kada je reč o RTS, nije bilo nikakve promene uređivačke politike, osim što je promenjen direktor posle smrti Aleksandra Tijanića.

Ako imate situaciju da je Boris Tadić, a svi koji su pisali te zahteve su proizašli iz šinjela Tadića i DS, a on podneo ostavku da bi izazvao vanredne predsedničke izbore 2012. godine zajedno sa parlamentarnim, kako je to ona bilo demokratski, pitao je Dačić.  (kraj) vbr/dpv

Share: