Lider u rodnoj ravnopravnosti

21:20 18. 03. 2021. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - Kada je u pitanju politička moć, Srbija je lider u rodnoj ravnopravnosti u Evropi i prednjači u Evropi, jer ima premijerku, dve potpredsednice Vlade, predsednicu Narodne banke i Ustavnog suda i skoro 40 odsto poslanica, u odnosu na evopski prosek od skoro 30 odsto,izjavila je predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Obraćajući se na 65. zasedanju Komisije za status žena u Ujedinjenim nacijama, Mihajlović je istakla da je Srbija u prethodnom periodu uradila mnogo u toj oblasti, jer je unapređen zakonodavni i strateški okvir, formirani su mehanizmi za rodnu ravnopravnost na svim nivoima, uvedeno je rodno odgovorno budžetiranje, a prva je zemlja van EU koja je izradila Indeks rodne ravnopravnosti.

"Ipak, još je mnogo posla pred svima nama. Pandemija korona virusa dodatno je osvetlila težak položaj žena, koje su se našle u prvim linijama borbe protiv kovida – kao medicinske radnice, zaposlene u službama socijalne zaštite, u trgovinskim lancima", kazala je Mihajlović.  (kraj) is/dpv

Share: