SAD i EU su nam potrebne

17:10 22. 04. 2021. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Verujem da su nam SAD potrebne kao prijatelj Srbije i mislim da ne možemo da budemo ekonomska sila ovog malog regiona, niti da napredujemo brzo bez američke podrške, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i dodao da se nada napretku pregovora o pridruživanju EU u junu, i otvaranju čitavog "klastera" (poglavlja).

Vučić je u serijalu razgovora organizacije Atlantski savet ocenio da Srbija, kada je reč o odnosima sa SAD, treba da "pronađe novi pristup i da nekako nađe način da više dobijemo od SAD, ali i da više damo Vašingtonu".

"Verujem da su nam SAD potrebne kao prijatelj Srbije, i mislim da ne možemo da budemo ekonomska sila ovog malog regiona, niti da napredujemo brzo bez američke podrške, a to znači da moramo da pronađemo najmanji zajednički sadržalac sa SAD o najvažnijim pitanjima, i da to ispunimo, i da je to preduslov za ekonomski i drugi napredak", poručio je Vučić.

Odgovarajući na konstataciju da iz EU stižu upozorenja i kritike kada je reč o stanju demokratije i ljudskih prava u Srbiji, vladavine prava i slobode medija, Vučić je rekao da se sigurno od njega očekuje da kaže da je reč o lažima i propagandi.

"Ne, jasno mi je da nismo savršeni i ne krijem to. Počeli smo da ispunjavamo ono što EU traži kada je reč o vladavini prava, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, i nadam se da ćete videti na konferenciji u junu da će EU sa Srbijom otvoriti čitav klaster (poglavlja)", rekao je Vučić, ali i dodao da je to njegovo "mišljenje i nada" i da nije dobio takvo obećanje. (kraj) lj/mr/dpv

Share: