Ispuniti dogovoreno

19:49 26. 04. 2021. FoNet | Davor Lukač

BRISEL - Predsednik Srbije Aleksandar Vućić izjavio je večeras da je u nastavku dijaloga s Kosovom, koji je Evropska unija zakazala za 11. maj, važno da se vidi kakvi će biti zahtevi albanske strane, a da je jedini cilj Beograda da se ispuni ono što je dogovoreno i potpisano.

Vučić je, u obraćanju novinarima iz Srbije koji su u Briselu, rekao da je neophodno da se dođe do rešenja koja bi dovela do dugotrajnog mira na Balkanu, a da niko ne očekuje da će taj pregovarački proces biti lak, ni Srbiji ni Kosovu.

On je naveo da je na sastanku s predstavnicima EU bilo reči o vladavini prava u Srbiji i usaglašenosti sa spoljnom politikom, uveren da će Evropska komisija napredak u toj oblasti primetiti na međuvladinoj konferenciji u junu - i da će se do kraja godine otvoriti dva pregovaračka poglavlja.

"Mi ćemo dati sve od sebe da povećamo procenat saglasnosti sa spoljnom politikom EU do 60 odsto", obećao je Vučić. Kako je objasnio, Srbija ima problem da u tome ne ugrozi državne i nacionalne interese, "da ne radi u korist svoje štete".

Odgovarajući na pitanje o novim zaduženjima, naveo je da je javni dug Srbije 26 milijardi evra, "što za zemlju ne predstavlja veliki problem, jer je 2012. bio 20,1 milijardu, a to je bilo mnogo s obzirom na rast BDP-a".

Vučić je objasnio da javni dug Srbije dobro stoji, da ne prelazi 60 odsto BDP-a, ali da je zato njena ekonomija "800 puta bolja nego Nemačka", s obzirom na pojedinačnu snagu privrede zemlje. (kraj) dal/nm

Share: