Pritisci sa svih strana

16:59 03. 03. 2022. FoNet | Desk

BEOGRAD - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne prestaju pritisci na Srbiju "i sa istoka, i sa zapada" povodom invazije Rusije na Ukrajinu, da poštujemo teritorijalni integritet te zemlje i da za sada neće biti uvedene sankcije ruskim kompanijama ili pojedincima.

Premijerka je, posle razgovora sa predstavnicima kompanija koje posluju na tržištima Rusije, Ukrajine i Belorusije, navela da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "stalno izložen telefonskim razgovorima sa svim međunarodnim zvaničnicima, i iz članica Evropske unije (EU), i sa istoka i sa zapada".

Ocenila je da pritisci, koji "traju i dalje", dolaze "od svih onih koji ne žele dobro Srbiji... i međunarodnom javnom pravu".

Reč je o "svakovrsnim pritiscima" koji se "tiču se svih tema", počev od zahteva za oduzimanje statusa zemlje kandidata za članstvo u EU. 

Kako je naglasila, Srbija je za poštovanje teritorijalnog integriteta svih zemalja, računajući Ukrajinu, a sankcije neće uvoditi ruskim kompanijama ili pojedincima.

"Ali ako bude potrebe za bilo kojim drugim scenarijom... rukovodićemo se, u političkom smislu, načelima međunarodnog javnog prava", zaključila je Brnabić. (kraj) dep/dpv

Share: