Saradnja Srbije i Kine

13:39 03. 08. 2022. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Ekonomska saradnja sa Kinom raste, a Srbija podržava politiku jedne Kine i Tajvan smatra sastavnim delom Narodne Republike Kine i taj stav neće menjati, izjavila je premijerka Ana Brnabić na sastanku sa ambasadorkom Kine Čen Bo, koja je naglasila da Srbija i dalje može da računa na kontinuranu podršku Кine na međunarodnom planu.

Brnabić je, kako je saopšteno posle sastanka, istakla da je obim robne razmene Srbije i Kine 2021. godine iznosio 5,3 milijarde američkih dolara, uz rast srpskog izvoza za 157,7 odsto, i da je za samo pet meseci ove godine dostigla vrednost od 2,62 milijarde, što je za skoro 40 odsto više u odnosu na prošlu godinu, uz rast uvoza i izvoza.

"Кina je u protekloj godini bila na drugoj poziciji najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, a tokom poslednje decenije izvoz Srbije u Кinu povećan 152 puta, a u protekle tri godine se utrostručio", rekla je premijerka i dodala da su tri kompanije u vlasništvu kineskih investitora prošle godien ostvarile ukupan izvoz od 1,9 milijardi evra. (kraj) dar(mr/dj

Share: