Ogroman korak napred

08:19 24. 11. 2022. FoNet | Vera Barišić

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države pozdravile su sporazum o registarskim tablicama koji su, uz posredovanje Evropske unije u Briselu, postigli Kosovo i Srbija.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs u saopštenju je ocenio da se radi o dogovoru kojim se izbegava dalja eskalacija napetosti, preneo je Glas Amerike.

"Pohvaljujemo i dogovor dveju zemalja da se hitno u potpunosti usredsrede na normalizaciju odnosa pod okriljem razgovora kojim posreduje EU. Podržavamo dijalog koji vodi EU kao najbolji put za unapređenje evropske budućnosti Srbije i Kosova", navedeno je u saopštenju.

Sjedinjene Države pozdravile su i odluku strana u procesu da, kako je navedeno, daju prioritet interesima sopstvenih građana i preduzmu korake za poboljšanje njihovog svakodnevnog života.

"Dve strane su, uz pomoć EU, napravile ogroman korak napred - ka obezbeđivanju mira i stabilnosti u celom regionu. Sjedinjene Države pozdravljaju konstruktivne pregovore i ohrabruju dalji napredak ka normalizaciji odnosa", navedeno je u saopštenju Neda Prajsa.

Kosovo i Srbija su u sredu u Briselu, uz posredovanje specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, postigli dogovor o preregistraciji vozila.

Glavni pregovarači Besnik Bisljimi i Petar Petković usaglasili su se da Srbija prestane izdavanje registarskih tablica sa oznakama kosovskih gradova, dok se Kosovo obavezalo da obustavi aktivnosti na preregistraciji takvih vozila. (kraj) vbr/dj

Share: