Skandalozno i realno

12:38 21. 02. 2023. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Demokratska stranka (DS) ocenila je danas da je predlog Društva direktora škola Srbije da studenti predaju u školama istovremeno i skandalozan i realan.

Predlog da studenti popune upražnjena mesta nastavnika u školama, u svakoj drugoj državi bi bila ocenjena kao skandalozan, a u Srbiji je to samo odraz katastrofalnog stanja u obrazovanja, navela je DS u saopštenju.

Predsednik odbora DS za obrazovanje Goran Radojev rekao je da 11 godina vlast pokazuje nebrigu za obrazovanje, da zbog niskih plata i sve lošijih uslova rada retko ko upisuje neki od studijskih programa koji školuju buduće nastavnike i da već sada Srbiji nedostaje više od 1.000 nastavnika.

Radojev je ukazao da ne iznenađuje poziv Društva direktora škola da im se dozvoli angažovanje penzionisanih nastavnika i sadašnjih studenata, uz ocenu da ni to neće rešiti postojeći problem, jer je prošle godine nastavne smerove matematike, fizike i informatike upisalo tek nekoliko desetina studenata.

Upitavši da li je sledeći korak da država angažuje srednjoškolce da predaju u osnovnim školama, Radojev je još jednom pozivao Vladu Srbije i ministra prosvete Branka Ružića da odmah povećaju plate u obrazovanju, tako da njihov prosek ne bude ispod republičkog proseka, kao što je to sada slučaj. (kraj) vbr/dj

Share: