Srbija pred izborom

16:59 08. 08. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Kad neko kaže da je Srbija zapadna zemlja, da su prednosti te orijentacije sada opipljive i da je njena najbolja moguća budućnost u Evropi, to je poruka sa kojom ću se uvek složiti i nastaviću da je širim koliko god mogu, izjavio je danas za portal Nova.rs ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil.

Srbija je suočena sa generacijskim izborom: da li da se u potpunosti integriše i razvija kao ravnopravan član evropske zajednice, ili da dozvoli ostrašćenom diktatoru sa zabludama imperijalne veličine iz Moskve, da nastavi da je sputava, predstavljajući se kao balansirajuća sila – kao da mora postojati ravnoteža između pravog i pogrešnog izbora, navodi se u odgovoru Hila na pitanje Nove.rs o spotu o "zapadnim vrednostima".

"Za Srbiju je to prilika da konačno obezbedi mesto koje joj pripada u Evropi i uživa u prednostima koje to donosi, dok Rusija nudi samo ekonomsku zavisnost i izdaju osnovnih ljudskih vrednosti koje svi delimo", ocenio je Hil i dodao da pitanje zapadne orijentacije Srbije prevazilazi politiku. (kraj) vip/ivt/mk

Share: