Protest završen ispred REM

21:47 26. 08. 2023. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Protest "Srbija protiv nasilja" završen je večeras u Beogradu ispred sedišta Regulatorne agencije za elektronske medije (REM), a vlastima su upućeni zahtevi koji se ponavljaju već 17. put od početka maja kada je počeo masovni građanski bunt, podstaknut masovnim ubistvima u školli "Ribnikar" i dva mladenovačka sela.

Skup je počeo ispred Skupštine Srbije, nastavljen je protestnom šetnjom takozvanom medijskom rutom do Radio-televizije Srbije, a završnica je bila ispred sedišta REM, čijua smena je jedan od zaheva protetsa.

"Jedina šansa da se oslobodimo nasilja u prosveti i u celom društvu je horizont zajedništva", poručila je večeras profesorka srpskog jezika i književnosti i članica Sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" Vesna Vojvodić.

"Okrenimo se sebi dok još imamo kome", naglasila je Vesna Vojvodić.

Ona je ispred Radio-televizije Srbije, rekla da je za ozdravljenje školstva i društva "važno da imamo odgovorne i profesionalne medije i sjajno izveštavanje".

"Umesto da živimo dostojanstveno, u društvu u kojem postoji prosvećena demokratija, svedoci smo da se na nas gleda kao na predpolitičku beslovesnu gomilu", istakla je ona.

Vojvodić je rekla da "živimo u društvu prostačkog populizma“.

"U tom društvu naši protesti su svaki put način da kažemo da ne pristajemo na ovo", rekla je ona.

Vojvodić je istakla da su protesti način da pokažemo da istrajavamo na putu da od podanika ponovo postanemo građani.

"Ali na tom putu izloženi smo brojnim nepravdama, raznim oblicima nasilja i targetiranju, zato što živimo u društvu u kojem su najmoćniji nekažnjeni nasilnici, zato što sa javnog servisa i drugih medija u javnom prostoru svakog dana, iz sata u sat propagiraju, promovišu, veličaju nasilje, a nama kažu nulta tolerancija za nasilje", rekla je ona.

Vojvodić je ocenila da "živimo u društvu koje je kalibrirano za poslušnike, mediokritete koji su spremni da sve svoje moralne norme odbace“.

Ona je rekla da se takav duh neminovno preliva i u škole, zbog čega je u školama sve više nasilja.

Profesorka sociologije iz Zrenjanina Senka Jankov rekla je da je prošlo više od 100 dana od nezamislive tragedije i više od 100 dana "od kad smo na najbrutalniji način suočeni sa potpunim kolapsom društvenog i obrazovnog sistema".

Ona je rekla da su se svi pitali kako se to desilo, kako je došlo do tog trenutka i kako je moguće da 17 nedelja vlast ignoriše bazične zahteve za ozdravljenje društva.

"Odgovor je vrlo jednostavan, jer se nalazi upravo tamo gde je sve i počelo - u prosveti. Kolaps prosvetnog sistema se nije desio slučajno i nije se desio preko noći", rekla je Jankov.

Ona je naglasila da je ćutanje države, cenzura i samocenzura prosvetnih radnika dovela do potpunog preokreta vrednosnog sistema i poručila da "bez obrazovanja država ne postoji". (kraj) vip/lč

Share: