Ramadani objavio Nacrt statuta

22:18 11. 11. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

PRIŠTINA - Bivši šef Kosovske informativne agencije (KIA) Burim Ramadani objavio je večeras Nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, za koji kaže da ne zna da li ga je Kosovo prihvatilo u ovoj verziji, prenela je RTK2.

On je, međutim, naveo da, ako je ova verzija zvanična, Kosovo bi trebalo da dobije nešto veliko kao nadoknadu za njeno sprovođenje.

„Pročitao sam više puta nacrt evropskog statuta Udruženja. Ne znam da li je ova verzija konačno prihvaćena na Kosovu. Da li će ovaj dokument moći da se promeni, teško je reći, ali verujem da Kosovo mora da dobije nešto ozbiljno veliko kao preduslov za primenu ovog dokumenta, zato što je ovaj nacrt statuta veoma širok i dubok”, kazao je Ramadani.

Istakao je da je nacrt statuta „ozbiljan po ovlašćenjima koja pripisuje Zajednici, ali pre svega veoma ozbiljan u mogućnosti koju daje Srbiji da funkcioniše na Kosovu, posebno u obrazovanju i zdravstvu, socijalnoj zaštiti, finansiranju, donacijama i slično”.

Ramadani kaže da se udruženje se zove Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu, a sedište će mu biti u Severnoj Mitrovici, osim ako opštine članice drugačije odluče, dok nacrt statuta ima 45 članova i podeljen je u sedam poglavlja.

Prema nacrtu statuta koji je objavio Ramadani, Udruženje pruža samoupravni okvir za zajednicu kosovskih Srba u okviru postojećeg opštinskog nivoa lokalne samouprave i neće dobiti dodatna izvršna ovlašćenja u odnosu na svoje članice.

Okvir uključuje podršku koordinisanom pružanju usluga u specifičnim oblastima, uz mogućnost finansijske podrške Srbije i efikasan kanal direktne komunikacije za zajednicu kosovskih Srba sa Vladom Kosova, preko Ministarstva administracije lokalne samouprave. (kraj) is/mk

Share: