Rešenja u institucijama

12:49 22. 12. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogadu Kristofer Hil izjavio je danas da se svi nedostaci koje su konstatovali međunarodni posmatrači u izbornom procesu Srbije moraju rešavati u okviru institucija.

"Bilo je puno međunarodnih posmatrača OEBS/ODIHR, konstatovani su neki nedostaci, ali oni se moraju rešavati u okviru institucija, jer one tome služe", objasnio je Hil novinarima na otvaranju renoviranog Instituta "Dr Cvetko Brajović" u Lipovici.

Hil je napomenuo da je OEBS iskusan u tom procesu i izrazio uverenje da će pružiti pomoć da se pronađe “pravi lek”.

On je najavio da će SAD sarađivati sa novom Vladom Srbije, kada bude formirana, na ispunjenju agende koja je u zajedničkom interesu, a to je da Srbija napreduje na svom putu ka EU i zapadnim institucijama.

"Znam da je teško zamisliti sada, ali ako ljudi zajedno da rade na rešavanju nedostataka i postoji istinski napor u tome, možemo učiniti da Srbija postane jača zemlja i demokratija", predvideo je Hil.

Upitan da li ga brine što su se pojedini odlučili na strajk glađu, a ne za institucije, Hil je rekao da je “zabrinut dubinom brige koje imaju pojedini".

"Ali ponavljam da se mora raditi kroz institucije”, rekao je Hil. (kraj) mjj/ivt/dj

Share: