Male šanse za napredak

00:50 19. 09. 2022. FoNet

BEOGRAD - U postojećim izazovima za napredak Srbije u procesu pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, od kojih je trenutno najveći usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom, teško je verovati da do kraja ove godine može da se desi neki iznenadni zaokret koji bi Srbiju čvršće vezao za EU, objavio je danas sajt Juropijen Vestern Balkans (EWB).

Sagovornici EWB smatraju da bi opipljiv sledeći korak za pozitivne pomake u evrointegracijama trebalo da bude otvaranje Klastera tri iz pregovaračkog procesa, koji se odnosi na „Konkurentnost i inkluzivni rast“.

Čak i da je Srbija spremna da ispuni svoj deo obaveza iz ove oblasti, širi politički kontekst ne ostavlja prostora za uverenje da će sve države članice EU dati zeleno svetlo, ukazuju oni.

Kako se od politike proširenja EU za Srbiju u ovom trenutku ne očekuju dobre vesti, „slamka spasa“ i jasnije određenje same EU po pitanju toga da li želi da jača veze sa regionom moglo bi se dobiti već na oktobarskom sastanku novog formata – Evropske političke zajednice.

U junu oSrbija nije dobila zeleno svetlo za otvaranje Klastera tri, koji obuhvata poglavlja: Informaciono društvo i mediji (10), Oporezivanje (16), Ekonomska i monetarna politika (17), Socijalna politika i zapošljavanje (19), Preduzetništvo i industrijska politika (20), Nauka i istraživanje (25), Obrazovanje i kultura (26) i Carinska unija (29). (Kraj) vip/dal

Share: