Nije bilo tenzija

14:09 12. 09. 2022. FoNet

Brdo kod Kranja - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je na samitu procesa Brdo-Brioni usvojen zajednički zaključak u šest tačaka koji reafirmiše podršku evropskom putu Zapadnog Balkana, kojim se traži vizna liberalizacija za sve u regionu, kandidatski status Bosni i Hercegovini i podrška Evropske unije zbog teške enegretske situacije.

Nije bilo tenzija, razlike nisu tenzije. Razgovori su tekli normalno, nije bilo nikakvih tenzija. Naš stav se razlikuje po pitanju Kosova od stava ostalih zemalja, izuzev srpskih predstavnika u Bosni i Hercegovini, rekao je Vučić novinarima na Brdu kod Kranja.

Ako hoćete neku pikanteriju, dodao je, odnosi su bili bolji nego prošle godine i bilo je više spremnosti da saslušamo jedni druge.

Upitan da li će doći i naredne godine, Vučić je rekao da je spreman da to učini, da dođe i govori, a sada je bila suština rasprave o tome kako vidimo Evropu i šta očekujemo od nje, a različita su očekivanja.

Srbija je na evropskom putu, neće od njega odustati, ali je u ovom trenutku EU najmanje popularna i ako bi sada bio referendum o članstvu, građani bi rekli ne, predočio je Vučić.

Vučić je naveo da je jedan od razloga nepopularnosti EU u Srbiji činjenica da su "svima puna usta" teritorijalnog integriteta Ukrajine, a kad je u pitanju integritet Srbije "pogazili su ga kao maljem".

On je naveo da s predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem nije razgovarao o optužnicama protiv hrvatskih pilota za slučaj "Petrovačka cesta", jer to ne rade predsednici, već nadležni sudovi i tužilaštva.

Na pitanje o mogućnsti da zbog toga Hrvatska blokira pregovore Srbiji, Vučić je rekao da se on tome ne bi obradovao, ali građani Srbije bi, jer EU ne uživa veliku popularnost trenutno.

Šta su sve spominjali, da će da me hapse, ne mogu da odem u Jasenovac da položim cvet. Svi mogu, ali ja ne, ali zadovoljan sam jer se o Jasenovcu nije toliko pričalo od 1945. godine koliko od kako su meni zabranili da položim cvet, naveo je predsednik Srbije.

Vučić je zahvalio MIlanoviću jer je podržao evropski put Srbije, jer je to razuman i racionalan stav.

Na pitanje da li je Vojislav Šešelj "osuđeni ratli zločinac" dobio odlukovanje Srpske pravoslavne crkve, Vučić je rekao da je to odluka jedne eparhije, koju treba pitati za odluke.

Nisam ni vladika, ni patrijarh i ne pada mi na pamet da budem. Crkva je u Srbiji veoma nezavisna od države. ne znam kod vas u Hrvatskoj, ali mi se ponosimo sekularnošću svoje države, to su evropske i svetske vrednosti odavno uspostavljene, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da oni imaju pravo kao slobodni ljudi da donose svoje odluke, a država ni na koji način nije upletena.

Vučić je rekao da Slovenija i Srbija imaju odlične odnose "imajući u vidu činjenicu da je Slovenija priznala nezavisnost Kosova".

Podsećajući na odgovor slovenačkom novinaru u Beogradu, Vučić je rekao da je "retorski" odgovor bio kako da se uvedu sankcije Rusiji, kada nisu ni Sloveniji.

Imamo dobre, prijateljske odnose i nastaviće da budu takvi, a da komentarišem (ministarku spoljnih poslova Slovenije) Tanju Fajon, to baš ne mogu, rekao je Vučić.

Vučić je, o molbi da pojasni šta znači nova armatura dijaloga Beograda i Prištine, rekao da je o tome govorio u subotu i da će sve biti potpuno drugačije nego što je bilo.

Očekuje nas mnogo dolazaka, odlazaka raznih stručnjaka zbog dve stvari - niko ne želi novi sukob na Balkanu, a drugo žele da (ruskom predsedniku) Vladimiru Putinu izbiju argument Kosova iz ruku, koji je on koristio. Ako ste vi napravili presedan sa Kosovom, mogu i ja i hoće da mu izmaknu tu stolicu, ilustrovao je Vučić.

Zato im se žuri i nama tu nije laka situacija. Nije lako, ali hoćemo da sačuvamo mir i stabilnost, rekao je Vučić. (kraj) dar/ivt

Share: