Makronova ideja

12:12 08. 09. 2022. FoNet

BEOGRAD - Zemlje Zapadnog Balkana biće pozvane na prvi samit Evropske političke zajednice u oktobru, a kako prenosi briselski Euraktiv, samit će biti održan u Pragu, jer Češka predsedava EvropskoJ unijI (EU).

Ideju Evropske političke zajednice je u maju lansirao francuski predsednik Emanuel Makron, a prošle nedelje je saopštio da je ideja da se forum sastaje svakih šest meseci, prenosi portal Juropijan vestern Balkans.

Glavni cilj samita biće politička diskusije o strateškim pitanjima od zajedničkog interesa za evropski kontinent, dok izvor Eurokativa precizira da će uskoro biti poslate pozivnice državama regiona, ali i Norveškoj, Švajcarskoj, Islandu, Lihtenštajnu, Ujedinjenom Kraljevstvu, Ukrajini, Moldaviji, Gruziji, Turskoj, Jermeniji i Azerbejdžanu.

Makron je pokrenuo ideju Evropske političke zajednice kako bi se obezbedila platforma za politički dijalog i saradnju, uključujući i zemlje koje teže da pristupe EU, ali i one koje su već decenijama van bloka.

Makron je tokom završne konferencije o budućnosti Evrope, govoreći o Zapadnom Balkanu, poručio da bi proces pristupanja država regiona EU trebalo nastaviti, kao i da je "usmerenje ovih država prema EU jasno".

Briselski Euraktiv piše da nije malo onih koji su zabrinuti da bi Evropska politička zajednica mogla da postane alternativa za proširenje EU, "prema čemu je Francuska bila skeptična pre nego što je ruska invazija na Ukrajinu dala procesu novi zamah". (kraj) dar/ivt 12:12

 

Share: