Spremni da reaguju

16:31 17. 08. 2022. FoNet

BRISEL - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da će Alijansa biti neutralni činilac na Kosovu i raditi sve u skladu sa mandatom misije Kfor, a da ako bude potrebno pokrenuće svoje jedinice i snage,

"Naša odgovornost je da budemo neutralni, a ne deo sukoba", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je istakao da je komandant Kfora u bliskom kontaktu sa organima u Prištini i Vojskom Srbije i da će Kfor delati kada je to potrebno i srazmerno, a da je glavni cilj da pomognu da se smanje tenzije i omogući sloboda kretanja i bezbednost svim zajednicama.

"NATO je spreman da dela i Kfor je spreman da interveniše, snage će biti raspoređene tamo gde treba da bude potrebno. Činjenica da imamo oko 4.000 vojnika na Kosovu pokazuje našu posvećenost", rekao je Stoltenberg i dodao da je već povećano prisustvo NATO snaga na severu Kosova.

Ukazao je i da Kfor sarađuje i sa Euleksom. "Nato nije onaj koji prvi reaguje, ali kada stvari postanu opasne onda se raspoređujemo i delamo, kao što je bilo u julu", rekao je Stoltenberg.

On je istakao da su sastanci poput ovih koje danas ima sa Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem važni i da podržava i Briselski dijalog koji će se odgirati sutra, a da NATO kroz Kfor šalje jasnu poruku i da misli da te poruke pomažu da se deeskalira situacija.

Stoltenberg je istakao da je dijalog uz posredstvo EU platforma da se nađe rešenje koje poštuje prava svih zajednica i da ohrabruje obe strane da se angažuju u dobroj veri, pokažu fleksibilnost i budu konstruktivne.

Vučić je istakao važnost saradnje sa Kforom po pitanju očuvanja bezbednosti i dodao da su za Srbiju mir i stabilnost od presudnog značaja, a da će se sutra na sastanku sa Prištinom Srbija držati međunarodnog prava.

Rekao je da je Stoltenbergu dostavio spisak specijalnih jedinica Kosova koje su bile na severu Kosova, da su za to morale da imaju saglasnost četiri gradonačelnika i NATO, a da nisu i spisak incidenta i napada na srpsko stanovništvo.

Upitan o tome da li su jedinice Vojske Srbije i policije prešle administrativnu granicu sa Kosovom, Vučić je rekao da to nisu učinile nijednog trenutka i da su "lagali o tome".

Na pitanje da li će se u Srbiji otvoriti ruska vojna baza, Vučić je rekao da Srbiji nisu potrebne bilo čije strane baze, već da čuva svoj mir, da je Srbija vojno neutralna i da će se tako ponašati i u budućnosti.

Vučić je, upitan da li je dobio garancije da će Kfor reagovati u slučaju nasilja, rekao da se nasilje različito čita, da su za jedne barikade nasilje, a za druge sistematsko gaženje prava Srba i dodao da je na Kosovu stasala nova generacija Srba koja to neće trpi nasilje.

"Potreban nam je racionalan pristup, razgovori, kompromisno rešenje, a ne rešenja kojima bi neko izdao Srbiji naredbu kako da se ponaša ili da ucenjuje Srbiju", poručio je Vučić pred sutrašnji sastanak pod okriljem EU. (kraj) and 16:31

 

Share: