EPP da utiče na Vučića

13:46 13. 10. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Poslanik Evropskog parlamenta iz redova Demokrata i Socijalista Tonino Picula pozvao je Evropsku narodnu partiju (EPP) da iskoristi svoj uticaj na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Srpsku naprednu stranku kako bi zvanični Beograd ispunio svoje obaveze kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Ne smemo da tolerišemo da Srbija razmetljivo jača savezništvo sa Rusijom, dok Putin eskalira svoj brutalni i ilegalni agresorski rat prema Ukrajini i preti svima nama nuklearnim oružjem, citirao je Piculiju ocenu portal Juropijan vestern Balkans (EWB).

Reagujući na godišnji paket proširenja koji je predstavila Evropska komisija, socijalisti i demokrate razočarani su tempom procesa proširenja Zapadnog Balkana, navodi EWB.

Oni su naglasili da Putinov rat protiv Ukrajine mora biti poziv na buđenje EU da se hitno ponovo posveti Zapadnom Balkanu, jače učvršćujući ove u evropsku demokratsku porodicu.

Iz EPP su saopštili u sredu da države koje su na strani ratnih huškača ne mogu biti kandidati za EU, jer Unija nije samo ekonomska, već zajednica zasnovana na vrednostima.

Zemlje koje žele da budu deo bloka moraju da budu usklađene sa našim vrednostima. To se posebno odnosi na njihovu politiku prema Rusiji. Zemlje kandidati za članstvo u EU ne mogu da nastave da posluju kao i obično ili da usklađuju svoje spoljnopolitičke strategije sa ratnohuškačkim režimom, naveli su evropski poslanici Rasa Juknevičijene i Paulo Rangel, prenosi EWB. (kraj) vbr/ivt/dj

Share: