EU pomaže regionu

22:35 26. 10. 2022. FoNet | Ivica Strnčević

SKOPLJE - Evropska unija daće finansijsku podršku Severnoj Makedoniji kako bi se lakše izborila sa energetskom krizom, a prva tranša u iznosu od 80 miliona evra biće dostupna do kraja godine, izjavila je danas u Skoplju predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski rekao je na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednicom Evropske komisije da to neće biti jedina pomoć, jer je Fon der Lajen najavila da se razmatra nova podrška na nivou regiona, ne samo u grantovima, već i za finansiranje kapitalnih projekata, prenosi Nova Makedonija.

Kovačevski je rekao da je 80 miliona evra grant koji će se koristiti za budžetsku podršku do kraja godine, a u naredna dva meseca biće obavljene sve formalnosti kako bi se finansijska sredstva u najtežim mesecima - januaru, februaru i martu - mogla iskoristiti za suočavanje sa energetskom krizom.

Naveo je da je Fon der Lajer rekla da to neće biti jedina pomoć, jer se trenutno razmatra finansiranje kapitalnih projekata za gasno povezivanje i za obezbeđivanje novih izvora snabdevanja električnom energijom.

Tu se, pre svega, misli na velike projekte koji se planiraju u regionu za izgradnju gasnih postrojenja i drugih energenata za stabilizaciju proizvodnje električne energije na Zapadnom Balkanu, rekao je Kovačevski. (kraj) is/bdr

Share: