Isti ljudi, isti problemi

10:36 28. 10. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Nekadašnji austrijski diplomata, sada ekspert Karnegi Evrope Štefan Lene izjavio je FoNetu, poredeći aktuelnu situaciju sa vremenom kada je bio izuzetno angažovan u dijalogu Beograda i Prištine, razočaravajuće što posle više od 10 godina vidi iste probleme i nedovoljno angažovanja da se oni reše.

Nisam dugo bio uključen, ali za mene je sada posle 10 godina kada pogledam, žalosno što vidimo da se nije dovoljno napredovalo, da su iste glavne ličnosti, isti problemi i nedovoljno želje da se oni reše, rekao je Lene koji u Srbiji učestvuje na Beogradskoj bezbednosnoj konferenciji.

Lene ukazuje i da je proces proširenja i evropskih integracija bio razočaravajući proteklih godina i samo delom se može reći da je krivica na zemljama regiona zbog nedovoljno sprovedenih reformi i rešavanja problema.

To je delom greška i Evropske unije koja je bila okupirana velikim krizama, finansijskom, migrantskom, kovid i "oči nisu uvek bile na lopti", pa se nije fokusirala na region, naveo je Lene.

Biće interesantno, smatra on, videti da li će se posle ruske agresije na Ukrajinu pokrenuti proces integracija zemalja regiona, da li će se u tome videti potencijal i šta same države mogu da učine da reše svoje probleme.

Lene navodi da će svi resursi i pažnja EU biti usmerene na rešenje te velike krize (Ukrajina), jer svaka kriza može biti i mogućnost.

Ako zemlje regiona, njihove vlasti pokažu da su spremne da reše otvorena pitanja, donesu teške odluke kao u slučaju dijaloga Beograda i Prištine, mogle bi da preokrenu situaciju i iz krize izvedu prave zaključke. Tada možemo očekivati da stvari mogu krenuti napred, rekao je Lene. (kraj) vbr/ivt/dj

Share: