Saradnja duga 16 godina

17:55 28. 10. 2022. FoNet | Davor Pašalić

BEOGRAD - Predsedavajući Vojnog komiteta NATO holandski admiral Rob Bauer izjavio je danas da alijansa, na zahtev Beograda, već 16 godina sarađuje sa Srbijom.

Sarađujemo u oblastima za koje je Srbija zainteresovana, kao što je unapređenje oružanih snaga, poboljšanje njihovih sposobnosti i kapaciteta. Deo razgovora je i o tome da li smo u stanju da pomognemo Srbiji u određenoj oblasti i, kada se složimo, to ćemo učiniti, rekao je Bauer u Beogradu.

Bauer je naveo da je u mnogim oblastima saradnje posao završen i da se sada sa Srbijom razgovara o novom paketu.

To je nastavak dugotrajne saradnje, a naš generalni stav je – pomagati zemljama u oblastima gde traže našu pomoć, izjavio je Bauer.

Ulogu NATO na Zapadnom Balkanu u prvom redu vidimo kao saradnju sa zemljama, na njihov zahtev, rekao je Bauer, uz konstataciju: “Ne namećemo se nijednoj naciji”.

Bauer je izjavio da je svrha njegove posete skretanje pažnje na saradnju sa Beogradom, čemu doprinosi i činjenica da je najviši vojni oficir u alijansi.

To je dobro, jer onda možete razgovarati o važnosti saradnje i pokazati da je ona korisna i za Srbiju i za NATO, naveo je Bauer.

Poruka je da želimo da nastavimo saradnju NATO i Srbije i da se ne radi samo o političkim razgovorima, već i o praktičnoj saradnji, izjavio je Bauer, uz ocenu da je Vojska Srbije dobar primer, zbog pomoći alijanse u obuci vojnika i saradnji u naučnim i tehnološkim programima.

Važno je pokazati srpskom narodu da se radi o praktičnim stvarima, a ne samo o politici. Tu je i važnost Kfora u pomoći stabilizovanja situacije u regionu, kazao je Bauer.

Povodom mogućnosti da nova pravila o automobilskim registarskim tablicama na severu Kosova dovedu do incidenata, Bauer je izjavio da je proteklih par godina dolazilo do rasta napetosti.

U septembru su bile postavljene barikade i došlo je do ozbiljnih napetosti na granici. Kfor je odigrao ulogu zbog koje smo tamo – osigurati bezbedno okruženje, kako bi se razgovaralo sa svim stranama da shvate da su deeskalacija i razgovori bolji od eskalacije, rekao je Bauer, uz ocenu: “To je komandant Kfora učinio u septembru na savršen način, uz dobru saradnju sa Srbijom”.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti održavanja vojne neutralnosti Srbije dok u Ukrajini besni rat, Bauer je izjavio da je neutralnost ugrađena u međunarodni poredak zasnovan na pravilima.

Da bi bili neutralni, potrebno je da druge zemlje to prihvate i poštuju. Zato je međunarodni poredak zasnovan na pravilima toliko važan i zbog toga je potrebno da ga branimo, a napadnut je, rekao je Bauer.

Danas je malo teže biti neutralan, ali taj izbor je suverena odluka nacije koja želi da bude neutralna. O tome nacija sama odlučuje i to je ono što NATO brani, izjavio je Bauer, uz tvrdnju da alijansa brani zemlje kako bi bile suverene, kao i njihovu sposobnost da biraju svoju budućnost.

Ako je njihova budućnost neutralnost, onda je to to, rekao je Bauer.

On je ocenio da je rat u Ukrajini neizmerno promenio situaciju u svetu.

To je napad na suverenu državu sa međunarodno priznatim granicama, čime Rusija krši pravila i propise koje je sama prihvatila. Bili su deo tog sistema i trebalo bi da i dalje budu deo tog sistema, jer su prihvatili sve te stvari, ali krše pravila, izjavio je Bauer.

Prema njegovim rečima, zbog rata u Ukrajini su mnoge zemlje zabrinute da li će njihove granice biti narušene.

Mnoge nacije su nervozne, a rat je doveo i do energetske i prehrambene nesigurnosti. Mnogo prelivajućih efekata tog rata ne pogađaju samo Ukrajinu, već ceo svet, jer je Ukrajina, na primer, vrlo važna za prehranu sveta žitaricama, izjavio je Bauer. (kraj) is/drp/dpv

Share: