SAD podržava evropski predlog

21:53 11. 01. 2023. FoNet | Leposava Čolić

PRIŠTINA - Sjedinjene Američke Države (SAD) u potpunosti podržavaju predlog i napore evropskih partnera s ciljem postizanja pravno-obavezujućeg sporazuma, a dijalog je pravi put kako bi se do toga stiglo, izjavio je danas viši savetnik Stejt departmenta Derek Šole u zajedničkom intervjuu za grupu medija, prenosi KoSSev.

Šole je rekao da je zadovoljan i optimističan nakon današnjih razgovora, te da su ujedno čuli glasove i kosovskih Srba, kada su u pitanju njihova prava.

Naglasio je da SAD zadržavaju jake veze sa Prištinom, te da njegova zemlja deli viziju o Kosovu kao suverenom, nezavisnom, prosperitetnom i multietničkom.

Šole je poručio da bi Kosovo trebalo da „slavi“ raznolikost i da uspostavi politike koje će biti od koristi svim građanima Kosova, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

Ipak, priznaje da je pred Prištinom mnogo izazova, ali i da SAD ne žele da vide da sve što je postignuto od 1999. godine „bude protraćeno“.

„Ne želimo da vidimo kako sav taj veliki potencijal, za koji mislim da je stvaran, ne bude ispunjen. Mislim da radeći zajedno, uz podršku SAD naporima koje predvodi EU, radeći sa našim prijateljima ovde u Prištini, koji su ostali naši veoma dobri prijatelji SAD, mislimo da možemo da iscrtamo jednu pozitivnu budućnost za sve ljude na Kosovu", rekao je on.

On je dodao da SAD dele viziju pune integracije Kosova u evroatlantskim i evropskim strukturama.

Američki zvaničnici su u razgovoru sa novinarima potvrdili da ne postoji rok za konačni sporazum Beograda i Prištine.

Sa druge strane, naglasili su da od Kosova očekuju da ispuni sve obaveze, uključujući i ZSO, jer je reč o ratifikovanom sporazumu i „međunarodnoj obavezi“.

„Radujemo se tome što će Kosovo ispuniti sve svoje obaveze u okviru dijaloga koje uključuju uspostavljanje Zajednice srpskih opština. Mislimo da su nedavni događaji samo istakli važnost uspostavljanja ove zajednice“, poručio je Šole.

Ipak, naglasili su da ovo telo treba da bude u skladu sa kosovskim ustavom.

„Mi nećemo i ne bismo podržali aranžman Republike Srpske ili bilo šta što nije u skladu sa Ustavom“, rekao je Šole.

Sa druge strane, naglasio je da SAD podržavaju evropski predlog i dijalog kojim upravlja EU.

„SAD u potpunosti podržavaju ovaj dijalog, a razlog zašto smo želeli da dođemo ovde danas je da iskažemo tu našu podršku. Takođe, bili smo u bliskom kontaktu sa našim evropskim kolegama“, rekao je Šole.

On je precizirao da treba što pre da dođe do novih razgovora.

„Verujemo da se nalazimo u veoma kritičnom trenutku. Verujemo da bi Kosovo i Srbija trebalo hitno da se angažuju u dijalogu pod posredstvom EU koji radi na postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa usredsređenim na međusobno priznanje“, rekao je Šole.

Iako nije precizirao ili potvrdio naredni sastanak na visoko političkom nivou, ogradivši se da dijalog vode evropski partneri, podelio je pozitivne utiske nakon razgovora sa Kurtijem i Osmani, odnosno da su prištinski zvaničnici izrazili želju za dijalogom.

Nakon najnovijih tenzija na Severu Kosova, Šole priznaje da je došlo do pogoršanja situacije, ali i poziva na razgovore o integracijama, odnosno na napredak, a ne stagnaciju.

„Moramo diplomatski da prekinemo ovaj krug stagnacije u kojem se nalazimo. I mislim da je vreme da se bacimo na posao koji je pred nama… Želimo da upotrebimo našu energiju, američku diplomatsku energiju na postizanju te evroatlantske budućnosti Kosova. Voleli bismo da trošimo manje te energije na upravljanje krizama, na prelaske
sa jedne krize u drugu“, naglasio je.

Najavio je i da će iste poruke preneti sutra u Beogradu, gde ga očekuju razgovori sa srpskim predsednikom.

Ujedno je i jednoj i drugoj strani poručio da izbegavaju provokacije.

„Naša poruka vama ovde i naša poruka Beogradu je da ne smeju da budu nikakve provokacije. Trebalo bi da radimo na deeskalaciji i bacimo se na posao koji je pred nama“, poručio je Šole. (kraj) is/lč/bdr

Share: