Izdvojenost Srbije

13:06 09. 02. 2023. FoNet | Davor Pašalić

BRISEL - Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas u Briselu da se Beograd, što se tiče odnosa prema Rusiji, koja je napala Ukrajinu, izdvaja među zemljama Zapadnog Balkana kada se govori o poštovanju principa i vrednosti Evropske unije.

Očekujemo da politički lideri u Srbiji zauzmu jasan stav i osude rusku invaziju na Ukrajinu, rekao je Bilčik na sednici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.

On je ocenio da je napad Rusije na Ukrajinu promenio Evropu, ali i politiku proširenja EU.

Moramo da izaberemo strane u odnosu prema Moskvi. Rusija je napustila klub civilizovanih država, izjavio je Bilčik, predstavljajući predlog izveštaja o Srbiji.

Poslanik iz grupe Socijalista i demokrata Matjaž Nemec je naveo da je put Srbije ka članstvu u EU težak.

Potrebno je da se Beograd jasno opredeli za EU ili da se suoči sa ozbiljnim posledicama, rekao je Nemec, pominjući mogućnost zamrzavanja pristupnih pregovora Srbije.

Klemen Grošelj iz grupe Obnovimo Evropu je ocenio da je Beograd ostvario izvestan napredak u oblasti vladavine prava, ali nedovoljan, dok je Andor Deli izjavio da treba voditi računa o kompleksnom periodu u kojem se Srbija nalazi.

Viola fon Kramon iz poslaničke grupe Zelenih je kao probleme u Srbiji navela nepoštovanje demokratskih standarda i medijskih sloboda.

U Srbiji je izuzetno prisutan govor mržnje prema političkim protivnicima. U medijskom području su potrebne strukturne promene, izjavila je Fon Kramon.

Kao izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, ona je rekla da je Priština ostvarila napredak u jačanju demokratije.

Pozdravljamo saradnju što se tiče odnosa prema Rusiji, čime je Kosovo pokazalo da je pouzdan partner EU, izjavila je Viola fon Kramon.

Ona je ocenila da je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala na Kosovu ostvarila izvestan napredak, ali da je potrebno još raditi na tom području. (kraj) dar/drp/dj

Share: