Nacrt Statuta ZSO 2. maja

08:43 24. 04. 2023. FoNet | Leposava Čolić

BRISEL - Na dnevnom redu prestojećeg sastanka na visokom političkom nivou u okviru dijaloga, koji je zakazan za 2. maj, biće formalno usvajanje deklaracije o nestalima kao i predstavljanje prvog Nacrta statuta ZSO koji je izradio Upravljački tim, saopštio je u nedelju kasno uveče izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Samo što su Samoopredeljenje i PDK proglasili pobede u četiri severne opštine, nakon bojkota Srba vanrednih izbora održanih u nedelju na Severu Kosova, izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine podsetio je javnost da će se srpski predsednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti 2. maja, sastati u Briselu, prenosi KoSSev.

Oni će nastaviti da rade na, za Lajčaka, važnoj primeni Sporazuma o putu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije dogovorenog krajem februara, kao i Aneksa za njegovu primenu.

Aneks o delu primene je već dogovoren sredinom marta, kada su se Vučić i Kurti usaglasili oko deklaracije za nestale.

Sada će na dnevnom redu uslediti formalno usvajanje ove deklaracije, ali i konačno predstavljanje prvog nacrta Statuta Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom već́inom na Kosovu, i to od strane, kako Lajčak naglašava, Upravljačkog tima, a uz to i druga „hitna aktuelna pitanja“.

„Stoga očekujemo da će obe strane doći u Brisel dobro pripremljene i potpuno posvećene fazi implementacije“, dodao je Lajčak. (kraj) dar/lč/dj

Specijalni izaslanik EU otkrio je dnevni red sastanka neposredno nakon što su na Severu Kosova održani vanredni lokalni izbori za gradonačelnike i skupštine opština Leposavić i Zvečan.

Share: