Važna poseta Plenkovića

14:50 24. 06. 2023. FoNet | Velimir Ilić

ZAGREB - Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac ocenio je danas, komentarišući posetu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Subotici, da u Srbiji nema negativnih odjeka, bar ne u medijskim napisima, dok su reakcije unutar institucija hrvatske zajednice, više nego odlične.

Pupovac je, gostujući u subotnjoj emisiji Hrvatskoga radija "Intervju tjedna", kako da je poseta Plenkovića bila potreban Hrvatima u Srbiji, a da negativne poruke mogu širiti samo oni koji nisu prisustvovali programu i poslatim porukama.

Plenković je juče sa premijerkom Srbije Anom Brnabić otvorio novo sedište hrvatske manjine u Srbiji, Hrvatski dom,čiju gradnju je finansirala Vlada Hrvatske.

Premijer je stigao u Vojvodinu na poziv Hrvatskog nacionalnog vijeća i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, pa se nije radilo o službenoj ni radnoj poseti Srbiji, navela je agencija Hina.

Pupovac je ocenio je su poseta i otvoreni razgovori Plenkovića i Brnabić pokazatelj da su odnosi - koji su godinama bili zamrznuti, a povremeno obeleženi i oštrom retorikom - zapravo, napredovali saradnjom dve manjinske zajednice, Hrvata i Srba iz Srbije i Hrvatske.

"Sama poset je već velika stvar i rekao bih nešto što je u ovim okolnostima više nego dovoljno, a to je da se odnosi među Hrvatskom i Srbijom ne slamaju na leđima Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj", poručio je Pupovac.

On je ocenio veoma važnim što se, nakon dugog prekida bilo kakve saradnje, prvo depolitizuje tema nestalih i da se tretira kao primarno humanitarno pitanje.

Jednako je važno, dodao je Pupovac, suočavanje s realnim dimenzijama toga što se traži i da po tom pitanju i Hrvati i Srbi imaju zajedničke interese.

"Svako u tom pogledu ima neku vrstu svojg zadatka, a ako se tako pristupi, mnogo će biti jednostavnije da se sudbina preostalih utvrdi mnogo pre nego što je to bio slučaj do sada. Ukoliko se ostane kod politiziranja i pri tome da se tvrdi da je to samo obaveza jedne strane, onda napretka neće biti ni blizu onoliko kao što bi ga moglo biti", upozorio je Pupovac. (kraj) vip/mk

Share: