Značaj saradnje sa Norveškom

20:06 30. 06. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je u razgovoru sa državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Norveške Ivindom Vadom Petersonom istakla značaj partnerstva sa tom državom i izrazila zahvalnost na bliskoj saradnji u oblasti ekonomije, evropskih integracija i posebno sektoru energetike.

Brnabić je naročito zahvalila na stručnoj pomoći koju je Norveška pružila Srbiji nakon dve tragedije koji su se dogodile u našoj zemlji početkom maja, navodi se u saopštenju.

Premijerka je ponovila da članstvo Srbije u EU ostaje prioritet naše spoljne politike i strateško opredeljenje i izrazila zahvalnost Norveškoj na podršci koju nam pruža na tom putu.

Norveška, kako je navela, pruža pomoć Srbiji u oblasti harmonizacije standarda i propisa sa Unijom u oblasti vladavine prava, reformi državne uprave, konkurentnosti, energetske efikasnosti, životne sredine i klimatskih promena.

Brnabić je istakla probleme sa kojima se suočavaju Srbi na Kosovu i Metohiji i navela da je puno poštovanje Briselskog sporazuma i osnivanje Zajednice srpskih opština jedini način za dalji nastavak i napredak u procesu normalizacije.

Vad Peterson je poručio da Srbija ima stabilnog partnera u Norveškoj, koja će uvek biti dostupna za svaku vrstu pomoći i saradnje. (kraj) is/mk

Share: