Mere ako treba i Srbiji

16:34 10. 08. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je danas da se i Srbija može naći da udaru "briselskih mera" ukoliko članice Evropske unije procene da Beograd ne čini dovoljno da utiče na deeskalaciju kosovske krize.

Predstavili smo mere protiv Vlade Kosova, zbog njihove nemogućnosti da krenu evropskim putem ka deeskalaciji. Sve radimo u koordinaciji sa 27 članica EU i našim stranim partnertima, prvenstveno Sjedinjenim Američkim Državama, rekao je Stano.

On je konstatovao da je pristup Brisela izbalansiran, a mere privremene, navodi Televizija N1.

Mere mogu biti ukinute kada se proceni da se partneri kreću u pravcu smirivanja napetosti i vraćaju normalnom procesu pregovora, dodao je Stano.

Stano je sredinom juna saopštio da je Brisel uveo "restriktivne mere protiv Kosova, bazirane na jasnim pravnim osnovama", zbog poteza Prištine povlačenih bez konsultacija sa Briselom, koje su dovele do eskalacije tenzija, kao i zbog odbijanja kosovskog premijera Aljbina Kurtija da primeni evropski plan za smirivanje napetosti.

Odgovarajući na pitanje novinara, Stano je potvrdio da je u Brisel stiglo pismo više desetina evropskih i američkih poslanika u kojem se traži da EU i SAD promene pristup u odnosu na Kosovo i Srbiju, ali je naveo da se o njemu adminstracija Unije neće oglašavati. (kraj) drp/ivt/bdr

 
Share: