Usvojena deklaracija

21:18 11. 09. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

SKOPLJE - Lideri zemalja učesnica Procesa Brdo Brioni usvojili su danas u Skoplju deklaraciju u kojoj su se obavezali da će, kao najdirektniji doprinos očuvanju mira i stabilnosti, sada više nego ikada intenzivirati strateški dijalog sa institucijama Unije, kako bi se ubrzao proces pristupanja i sprečilo zanemarivanje regiona.

Što se ruske agresije na Ukrajinu tiče i efekta prelivanja na Zapadni Balkan, ponavljamo potrebu za snažnom, otpornom i inkluzivnom Evropskom unijom, sa Zapadnim Balkanom kao njenim delom, navodi se u deklaraciji objavljenoj na sajtu predsednika Makedonije.

U deklaraciji se ističe da EU, kao i Zapadni Balkan, treba da budu spremni za proširenje u najkraćem mogućem roku, a najkasnije do 2030. godine.

Navodi se da su lideri prepoznali činjenicu da su sveobuhvatne političke, ekonomske i društvene reforme ključne za pristupanje EU i da se obavezuju da će intenzivirati napore u sprovođenju reformi na Zapadnom Balkanu u cilju jačanja vladavine prava, boljeg funkcionisanja demokratskih institucija i javne uprave.

Potvrđujemo da su regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi od suštinskog značaja za napredak na putu ka EU i obavezujemo se da ćemo zajedno raditi na negovanju atmosfere međusobnog poverenja, razumevanja, mirnog i trajnog rešavanja otvorenih bilateralnih pitanja i solidarnosti među nama, stoji u Deklaraciji.

Istaknuta je i važnost postizanja koristi za građane Zapadnog Balkana i pre formalnog pristupanja, zbog čega se EU poziva da razmotri otvaranje puteva koji bi omogućili regionu da pristupi specifičnim politikama, inicijativama i fondovima Unije, kako bi se građanima približile prednosti članstva u EU.

U tom smislu, ističemo hitnost korišćenja nove metodologije pregovora kako bi se ubrzao proces pristupanja EU zasnovan na zaslugama i da bi se obezbedio napredak postepene integracije EU i regiona tokom proširenja, piše u deklaraciji.

U delu deklaracije koji se odnosi na ekologiju, navodi se da je neophodno unaprediti rešavanje izazova klimatskih promena, zelene tranzicije i zelenog rasta, zajedno sa povećanom diversifikacijom energije i prelaskom na obnovljivu energiju.

Učesnici samita u Skoplju pozdravili su paket energetske podrške Zapadnom Balkanu od milijardu evra, kojim EU proširuje mere solidarnosti preduzete nakon agresije Rusije na Ukrajinu, kao što su podrška ugroženim domaćinstvima i izgradnja nove energetske infrastrukture.

U deklaraciji se ističe potreba da mladi ostanu u regionu Zapadnog Balkana, jer njihov odlazak ima značajne posledice po dugoročnu vitalnost društava, održiv ekonomski rast i društveni napredak.

Prepoznajemo suštinski značaj zadržavanja mladih na Zapadnom Balkanu i čvrsto verujemo da je iskorišćavanje potencijala mladih od vitalnog značaja za napredak naših društava i postizanje dugoročnog prosperiteta, a ističemo važnost saradnje sa EU i njene podrške u zadržavanju mladih u regionu, stoji u dokumentu. (kraj) is/bdr

Share: