Podrška BiH i priznanju Kosova

23:03 20. 09. 2023. FoNet | Velimir Ilić

NJUJORK/ZAGREB - Predsednik Hrvatske Zoran Milanović pozvao je danas na sednici Generalne skupštine UN u Njujorku na reformu Saveta bezbednosti, promenu izbornog zakona u BiH i priznanje Kosova, zalažući se za saradnju država na očuvanju planete, javlja agencija Hina.

Milanović je poručio da Hrvatska podržava evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine i pozdravlja odluku Evropske unije da joj dodeli kandidatski status.

On je istakao je važnost izbornih reformi u BiH kako bi svi konstitutivni narodi bili zastupljeni na svim nivoima vlasti, ocenivši da je to ključno za buduću stabilnost BiH.

Milanović je izrazio zabrinutost zbog najnovijih događaja u odnosima Kosova i Srbije, pozivajući na deeskalaciju napetosti, ali i na univerzalno priznanje Kosova kao ravnopravnog člana međunarodne zajednice.

Prema oceni predsednika Hrvatske, svet zahteva "zajedničke, globalne i usklađene napore kao ključ uspeha u rešavanju ozbiljnih globalnih kriza“, naglasivši kako se "mora očuvati uloga UN kao centra globalne saradnje“.

On je izrazio nadu u "istinske napore“ za reformu Saveta bezbednosti, "glavnog instrumenta za obezbeđivanje globalnog mira i sigurnosti“.

Milanović je pozvao na ulaganje u sprečavanje sukoba jer je ono "daleko isplativije od ulaganja“ u njihovo zaustavljanje i naknadni oporavak, navela je Hina izvode iz Milanovićevog govora pred GS UN u Njujorku. (kraj) vip/mk

Share: