Čekamo činjenice

15:03 26. 09. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

BRISEL - Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je danas da je u toku istraga o tome šta se dogodilo u selu Banjska na Kosovu i da Brisel neće donositi zaključke i presude o tome šta se dogodilo, već će sačekati činjenice.

On je na konferenciji za novinare u Briselu rekao da se mora utvrditi ko je organizovao i ko je izveo teroristički akt i da oni koji su odgovorni moraju da budu izvedeni pred lice pravde.

Stano je dodao da je istraga u rukama kosovske policije, kojoj asistiraju Kfor i Euleks.

"Naša komunikacija sa partnerima ide kroz primerene kanale za to, ne kroz medije. Mi smo u kontaktu i radimo ono što možemo u skladu sa mandatom. Sada je najvažnije da dobijemo potpuno jasnu sliku o terorističkom napadu i da vidimo ko snosi odgovornost", poručio je Stano.

Upitan o sastanku specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i ambasadorima zemalja EU, Stano je objasnio da je to jedna u nizu diplomatskih inicijativa povodom situacije na Kosovu.

On je dodao da će Lajčak danas posle podne imati novi sastanak sa ambasadorima EU, kako bi razgovarali o situaciji na Kosovu i daljeim Koracima.

Upitan o ulozi Euleksa, Stano je ponovio da ta mislija predstavlja drugi činilac bezbednosti na Kosovu, da reaguje ako kosovksa policija to zatraži, da je do sada saradnja bila veoma dobra i da je šef misije Đovani Pjetro Barbano u stalnom kontaktu sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepom Boreljom.

Govoreći o dijalogu, Stano je rekao da je EU posrednik u dijalogu, koji samo može da pomogne stranama da dođu do dogovora.

"Hrbrost, spremnost na komporomis i nalaženje konstruktivnih rešenja su na učesnicima dijaloga", rekao je Stano.

On je dodao da je EU u konstantnom kontaktu sa svim učesnicima u dijalogu. (kraj) zvs/and/dj

Share: