EU ne može bez pomoći SAD

19:07 05. 10. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

GRANADA - Najviši zvaničnici Evropske unije poručili su danas Sjedinjenim Američkim Državama da bez njih neće biti u stanju da pomognu Ukrajini da se odbrani u ratu protiv Rusije.

Šef evropske diplomatije Đosep Borelj rekao je po dolasku u Granadu na skup evropskih lidera da Evropa neće moći na sebe da preuzme sav teret podrške Ukrajini.

Evropa ne može da popuni prazninu koja bi ostala ako SAD obustave pomoć, rekao je Borelj danas novinarima, nekoliko dana nakon što su iz privremenog američkog budžeta izostavljena sredstva za pomoć Ukrajini, prenosi Politiko.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen složila se s tim, rekavši da EU planira da odobri 50 milijardi evra podrške Ukrajini u narednim mesecima, ali da pomoć Vašingtona ostaje ključna.

Uverena sam u dalju podršku Sjedinjenih Država Ukrajini, rekla je ona, ali je ukazala da je u ovom trenutku nejasno kada će ona stići, dok je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel dodao da je čuo "ličnu posvećenost” američkog predsednika Džoa Bajdena da nastavi podršku Kijevu.

Ukrajina se trenutno suočava sa ograničenjem finansiranja zbog kašnjenja planirane pomoći iz SAD i usred neizvesnosti kada će tačno biti isporučen sledeći veliki paket pomoći iz Evrope.

Nekoliko diplomata je poslednjih dana reklo Politiku da je politička podrška za odobravanje pomoći od 50 milijardi evra snažna, ali da bi Mađarska mogla da pokuša da odloži konačno odobrenje, jer želi da izvrši pritisak na Brisel da oslobodi svoja sredstva, koja je EU zamrzla zbog spora o vladavini prava.

Bajden i Fon der Lajen uveravaju Kijev da podrška Zapada ostaje nepokolebljiva i da će pomoć ponovo stići, ali sve veće protivljenje republikanaca finansiranju rata povećalo je mogućnost da bi Evropa na kraju morala da preuzme mnogo veći deo tereta, navodi Politiko. (kraj) is/mk

Share: