Ako ima volje, ima načina

13:59 10. 10. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je danas da Evropska unija (EU) očekuje punu i bezuslovnu saradnju od Srbije kada je reč o događajima od 24. septembra u selu Banjska, dodajući da "ako ima volje, ima načina" da se sarađuje u istrazi.

Stano je, na konferenciji za novinare, istakao da je potrebno videti značajne korake ka deesakalacij situacijie na Kosovu, povratak dijalogu uz posredovanje EU i punu istragu o tome šta se dogodilo 24. septembra.

Govoreći o merama protiv Srbije i Kosova, Stano je naglasio da kada je reč o Prištini restritkivne mere su uvedene kao odgovor na eskalaciju situacije od ranije, "pre 24. septembra".

Države članice EU nisu videle značajne korake deeskalacije da bi mere bile ukinute, dodao je on i napomenuo da se čeka puna, konačna istraga o tome šta se dogodilo na severu, da imaju jasnu sliku pre odluke o narednim koracima.

Stano je dodao da su mere fleksibilne, odnosno mogu biti uvedene, smanjene ili ukinute.

Stano je ponovio da evropski put za Srbiju i Kosovo vodi kroz dijalog, kojem posreduje EU, dodajući da nema "prečica i bajpasova".

Obe strane to treba da razumeju, da se dijalog nastavi i obe strane angažuju kako bi se postigao kompromis, dodao je Stano. (kraj) vbr/ivt/mk

Share: