Saradnja potrebnija nego ikada

12:38 16. 10. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

TIRANA - Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas na otvaranju Samita Berlinskog procesa u Tirani da je saradnja sada važnija nego ikada, zbog ruske agresije na Ukrajinu, napada Hamasa na Izrael i zbog mnogobrojnih kriza u regionu, pre svega na severu Kosova.

Šolc je rekao da je Berlinski proces najbolji instrument da se ubrazaju evropske integracije celog Zapadnog Balkana i da je Berlinski proces program saradnje, a saradnja je potrebnija nego ikada.

On je rekao da mnogobrojne krize u regionu Zapadnog Balkana podvlače hitnu potrebu za saradnjom i prevazilaženjem nesuglasica.

"Nedavna eskalacije na severnom Kosovu dokazuju koliko je to važno. Moramo da se vratimo primeni sporazuma postignutog pod dijalogom koji vodi Evropska unija", rekao je Šolc.

On je dodao da mu je drago što se Samit održava u zemlji Zapadnog Balkana i da je to jak signal.

Šolc je istakao da su prošle godine napravljeni krupni koraci u integracijama kroz sporazume o kretanju koji primenjuje četiri od šest zemalja, čiji građani mogu da putuju samo sa ličnom kartom, ili nastave studije ili rade u susednoj zemlji.

"Svaki napredak na zajedničkom tržištu regiona dovešće vas bliže EU standardima. Možete da računate na moju podršku i na podršku Nemačke", poručio je Šolc. (kraj) vbr/and/dj

Share: