Osuda terorističkog napada

20:48 21. 10. 2023. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Snažno osuđujemo teroristički napad na Kosovsku policiju 24. septembra, svi počinioci moraju biti privedeni pravdi i od Srbije očekujemo punu saradnju i konkretne akcije u tom smislu, izjavio je danas specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

On je nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kojem su prisustvovali i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i predstavnici Kvinte, novinarima rekao da su EU i SAD zabrinute negativnom putanjom u procesu normalizacije, koji je direktno povezan sa evropskim putem Beograda i Prištine.

Lajčak je dodao da je svrha posete bila da se razgovara o tome kako da se načini konkretni pomak u implementaciji sporazuma na putu ka normalizaciji i deeskalaciji nakon nedavnih dešavanja na Kosovu.

Lideri su odgovorni građanima i očekujemo odgovornu i odmerenu komunikaciju u javnosti, izjavio je Lajčak.

On je rekao da Srbija i Kosovo moraju da urade svoj deo posla na deeskalaciji i normalizaciji međusobnih odnosa i da je to danas saopšteno i Vučiću.

Očekujemo da Srbija i Kosovo počnu da ispunjavaju obaveze preuzete novim sporazum iz februara i marta, ali i obaveze iz ranijih sporazuma, naveo je Lajčak.

On je izjavio da će dijalog Beograda i Prištine biti u ponedeljak u agendi sastanka ministara spoljnih poslova članica EU i da će se tokom nedelje o tome razgovarati i sa liderima zemalja Unije i u Evropskom savetu.

Za Srbiju i Kosovo nema evropske budućnosti bez normalizacije odnosa i implementacije sporazuma. Želimo da vidimo prosperitetan i stabilan Zapadni Balkan, zbog čega je dijalog od krucijalnog značaja, zaključio je Lajčak. (kraj) drp/bdb

Share: