Potrebna dubinska istraga

09:21 23. 10. 2023. FoNet | Desk

BRISEL - Ako Milan Radoičić ne bude izručen Prištini, to će zakomplikovati ionako teške odnose Srbije i Kosova, a potencijalna reakcija međunarodne zajednice može biti još strože političko i diplomatsko delovanje prema Srbiji, kaže u intervjuu za Novu poslanik Evropskog parlamenta Tonino Picula koji je sastavio tekst nedavn Rezolucije o sukobu u Banjskoj.

Upitan da li veruje da su premijerka Ana Brnabić i predsednik Aleksandar Vučić znali za pripremu sukoba u Banjskoj, on je odgovorio da je potrebno sprovesti dubinsku istragu, radi otkrivanja svih relevantnih dokaza i informacija, da bismo utvrdili jesu li znali za teroristički napad i jesu li na bilo način podstakli konflikt.

„Važno je napomenuti i da je Evropski parlament već nekoliko puta ranije izrazio duboku zabrinutost zbog situacije na Kosovu i potezima srpskih vlasti, naročito zbog odnosa Beograda s Rusijom i Kinom", podsetio je Picula.

Prema njegovoj oceni, "ovo predstavlja dodatni faktor koji se uzima u obzir prilikom razmatranja potencijalne upućenosti i uključenosti srpskih lidera u ovu situaciju“.

Kako je napomenuo, "istrage i političke reakcije na ovakve događaje trebalo bi da se odvijaju uz puno poštovanje vladavine prava i transparentnost kako bi utvrdili pravu istinu".

"Navedene rezolucije i pozivi na restriktivne mere ukazuju na ozbiljnost situacije, ali konačne zaključke treba doneti isključivo na temelju dokaza i stručne analize“, objasnio je Picula.

Na pitanje koje bi konkretno mere mogle da budu uvedene, on je precizirao da bi restriktivne mere trebalo da uključuju, ali ne i da budu ograničene samo na zamrzavanje imovine i zabranu putovanja protiv "destabilizirajućih aktera na severu Kosova, poput Milana Radoičića, koji je preuzeo odgovornost za organizovanje pomenutog terorističkog napada“.

Picula kaže i da nema informacije iz istrage, osim onih dostupnih javnosti i ne može da potvrdi verodostojnost svih izjava koje dolaze iz Prištine u vezi s ovim slučajem. (kraj) def/dj

Share: