Vučić: Nema nezavisnosti Kosova

21:48 26. 10. 2023. FoNet | Davor Lukač

BRISEL - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je, u pregovorima sa Prištinom, spreman da potpiše sve što Evropska unija i SAD traže, osim članstva Kosova u UN i priznavanja nezavisnosti.

Vučić je, posle razgovora sa zvaničnicima EU u Briselu, rekao da Priština mora da ispuni obaveze koje je prihvatila, poput formiranja Zajednice srpskih opština, ali da zna da to neće da učini.

Sve su ovo bile nečije igre ne bi li se pokušla da prenese odgovornost na srpsku stranu, naglasio je Vučić, i dodao da su tome pomogli i izvesni savetnici koji su došli tokom sastanka u Briselu.

Vučić jer ekao da Srbija, u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN želi da se poštuju svi sporazumi sa Kosovom postignuti od 2013. godine, ali da nikad ne može da prihvati članstvo Kosova u UN, što je jasno rekla i uvek se u pregovorima ponašala odgovorno i ozbiljno.

On nije želeo da govori o detaljima današnjih razgovora u Briselu, jer je bio takav raniji dogovor sa međunarodnim posrednicima, i sa srpske strane "ništa nije procurelo".

Takav je bio dogovor, mi smo odgovorni ljudi, tako se ponašamo, rekao je Vučić.

On je naveo da je predstavnicima EU ponovio da Srbija nikad neće priznati nezavisnost Kosova, a da zna koje su njene obaveze iz sporazuma potpisanih od 2011. godine nadalje.

Veoma je teško voditi razgovore sa onima koji su doneli odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova. Mi moramo da se držimo svojih principa, poručio je Vučić, uz poruku da je Srbija spremna da, prema sporazumima, finansira obrazovanje i zdravstvo na Kosovu.

On je istakao da mu "zabava za javnost" nije potrebna i da je za poštovanje potpisanih sporazuma.

Vučić je istakao da, kada se NATO i Kffor pozivaju na norme Kumanovskog sporazuma i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, Srbija nema problem sa tim, sve podržava, ali kada se mimo toga stvara takozvana vojska Kosova, tome mora da se protici, jer je to protiv odredbi međunarodnog prava. (kraj) dal/mk

Share: