Vučić odbio da potpiše

22:01 26. 10. 2023. FoNet

PRIŠTINA - Kosovo je prihvatilo Osnovni sporazum od 27. februara i Ohridski aneks od 18. marta, saopšteno je večeras iz kabineta kosovskog premijera Aljbina Kurtija nakon sastanka u Briselu, uz navođenje da se sporazum mora sprovesti u celini i bez uslova, a da to garantuje samo potpis, koji je odbio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kurti je istakao da mu je posle "agresorskog napada 24. septembra u Zvečanu" prioritet bezbednost na Kosovu, a posebno bezbednost granice sa Srbijom, jer su na drugoj strani bile paravojske koje su vršile terorističke i kriminalne napade, ubijali i ranjavali policajace Kosova, navodi se u saopštenju, prenosi Kosovo onlajn.

Ističe se da je Kurti na današnjenim sastancima u Briselu zatražio da se Srbiji uvedu sankcije, kako se to više nikada ne bi ponovilo.

"Istrage za paravojnu i terorističku grupu koju sponzoriše Srbija moraju tačno da utvrde ko je šta uradio i kako je izvršen ovaj akt agresije, a oko krivca više nema dileme ni među međunarodnim faktorima", saopšteno je.

Dodaje se da je Kurti istakao da je Kosovo šampion u vladavini prava na Zapadnom Balkanu i da bi teroristička paravojna grupa Milana Radoičića i ostalih odgovornih trebalo da bude izručena Kosovu.

Kako se navodi, na Kosovu bi im bilo organizovano fer suđenje, što garantuje, kako se navodi, to što Euleks na Kosovu nadgleda sva suđenja.

Kurti je rekao da je bio spreman da potpiše sporazume i u Briselu 27. februara i u Ohridu 18. marta, a i večeras je bio spreman da to uradi.

"I pored velikodušne ponude premijera Kurtija, predsednik Srbije je odbio da potpiše sporazum sa Kosovom i zatražio da se prihvati propratno pismo koje praktično poništava tri principa Osnovnog sporazuma, Aneksa o njegovoj primeni i nacrt koji su pet emisara predložili 21. oktobra", ističe se u saopštenju. (kraj) is/mk

Share: