Poseta preduzeću Master Solar

18:19 31. 10. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen danas je u okviru zvanične posete Srbiji posetila preduzeće „Master Solar” u Surčinu, koje je dobilo sredstva Evropske unije kroz projekat koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) "EU za Zelenu agendu u Srbiji”.

Podrška EU malim i srednjim preduzećima, kao što je „Master Solar”, podstiče inovacije i zelene tehnologije i omogućava srpskim firmama da bolje trguju sa Evropskom unijom, važnim tržištem za takve tehnologije.

Energetska nezavisnost za proizvodnju solarnih panela glavna je karakteristika ovog projekta za mala i srednja preduzeća, a kompanija "Master Solar” je dobila sredstva EU u iznosu od 45.000 evra.

Projekat "EU za Zelenu agendu u Srbiji” je omogućio instalaciju fotonaponske elektrane i termo-solarnih panela na krov fabrike, čima je to preduzeće uspelo da na godišnjem nivou smanji emisiju ugljen dioksida za 336 tona.

Samo u proteklih godinu dana finansijsku pomoć EU dobilo je 716 preduzeća u Srbiji, koja su u velikoj meri imala koristi od projekta „Srbija i EU – oprema za MSP” – sa ukupnim budžetom od 27 miliona evra. U poslednjih pet godina EU je sa 45 miliona evra doprinela razvoju privatnog sektora. (kraj) is/mk

Share: