Sledeća članica Evropske unije

20:56 05. 11. 2023. FoNet | Vera Barišić

PODGORICA - Ministarka evropskih poslova Crne Gore Maida Gorčević izjavila je danas da će nova Vlada ispuniti očekivanja skoro 80 odsto građana, pokušati da u četvorogodišnjem mandatu zatvori sva pregovaračka poglavlja i učini da Crna Gora bude sledeća članica Evropske unije.

Ona je za TVCG rekla da najviše posla ima u poglavljima 23 i 24, te da će novi Izveštaj Evropske komisije biti dobra mapa za novoizabranu Vladu.

Gorčević je navela da deli optimizam predsednika države Jakova Milatovića i veruje da će 44. Vlada zatvoriti sva poglavlja.

Navodeći da se Crna Gora bavi imenovanjima u pravosuđu od 2018. i da su poglavlja 23 i 24 glavna kočnica kada su u pitanju evropske integracije, ona je rekla da je sigurna i da će i parlament dati snažnu podršku i daće institucije biti odblokirane do kraja godine,

Najviše posla, istakla je, ima u poglavljima 23 i 24.

"Druga poglavlja ne možemo zatvoriti bez poglavlja o vladavini i prava i pravosuđu", kazala je Gorčević i ocenila da će izazovno biti i poglavlje 27 o životnoj sredini i klimatskim promenama, ali i poglavlje osam o konkurentnosti.

Na pitanje o Izveštaju Evropske komisije o napretku, ona je rekla da će Izveštaj biti predstavljen 8. novembra, da je Crna Gora svesna gde se nalazi, šta je urađeno i da sam Izveštaj neće biti neko iznenađenje.

"Ton neće biti ohrabrujući, ali sigurno neće biti nazadovanja. Sigurna sam da Izveštaj dolazi u dobro vreme i da će biti i dobra mapa za novu 44. Vladu", istakla je Gorčević. (kraj) vbr/bdr

Share: