Besplatna pravna pomoć

16:23 07. 11. 2023. FoNet | Leposava Čolić

VRANJE - U Vranju su održane dve obuke za unapređenje sistema besplatne pravne pomoći, a to su Unapređenje postupka o zahtevu za odobravanje besplatne pravne pomoći i Unapređenje planiranja i budžetiranja finansijskih sredstava za besplatnu pravnu pomoć, saopštio je danas EU info centar.

Obukama su prisustvovali diplomirani pravnici zaposleni u jedinicama lokalne samouprave, ovlašćene osobe za odlučivanje o zahtevu za odobravanje besplatne pravne pomoći, kao i osobe zaposlene u odeljenjima za budžet i finansije.

Uporedo sa održavanjem obuka, sprovodi se i kampanja za promociju mehanizma besplatne pravne pomoći pod sloganom "Imaš pravo!", čiji je cilj podizanje svesti javnosti o postojanju besplatne pravne pomoći i mogućnostima koje im pruža.

Kampanja se realizuje u dužem vremenskom periodu sa fokusom na jedinice lokalne samouprave u kojima je zakonski moguće ostvarivanje prava na besplatnu pravnu pomoć.

Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći donet je 2019. godine sa ciljem da se svakoj osobi omogući pristup pravdi i pravna zaštita, pogotovu za najugroženije građane. Iako je sistem uspostavljen krajem 2019. godine, još postoje brojne slabosti u primeni zakona i slaba informisanost građana o postojanju prava na besplatnu pravnu pomoć, navodi se u saopštenju.

Terenske obuke koje se u sklopu projektne podrške realizuju u 10 odabranih jedinica lokalne samouprave, posebno su značajne za podizanje kapaciteta novih službi besplatne pravne pomoći.

Pored zaposlenih u upravi grada Vranja, obuci su prisustvovali i zaposleni u upravi okolnih opština i gradova.

Obuke su podržali Ministarstva pravde i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Sprovodi ih multi-donatorski projekat "Podrška jačanju vladavine prava u Republici Srbiji", koji finansira EU i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, za čiju implementaciju je zadužen GIZ, uz podršku predstavnika Komiteta pravnika za ljudska prava Jukom. (kraj) vbr/lč/mk

Share: