Dva uslova za Beograd

13:43 08. 11. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Glavni uslov za Srbiju za napredak u procesu evropskih integracija ostaje usaglašavanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije (EU) i sankcije Rusiji, kao i normalizacija odnosa sa Kosovom, suština je ovogodišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije koji je danas objavljen.

Srbija je zemlja sa kojom pregovoramo skoro desetak godine, rečeno je na tehničkom brifingu objašnjenja izveštaja o svakoj zemlji ponaosob.

Zvanični Beograd je ostvario određeni napredak u oblasti vladavine prava, ali potrebno je više, navode iz Komisije.

Kada je reč o normalizaciji odnosa sa Kosovom, poručuje se da Srbija treba da ispuni svoj deo obaveza, smanji tenzije posebno kada je reč o severu Kosova, kao i da srpska zajednica učestvuje na lokalnim izborima, odnosno da ide korak po korak ka de fakto priznanju.

Srbija je tehnički ispunila kriterijume za otvaranje klastera 3, pa bi uz usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU i normalizacijom odnosa, konačno bilo moguće otvoriti taj klaster, koji je važan i za primenu Plana rasta za Zapadni Balkan, rečeno je.

Konstatovano je i da je prošlonedeljna poseta predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen Beogradu i razgovori sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bili ohrabrujući. (kraj) mjj/ivt

Share: