Neophodan je prekid vatre

19:22 09. 11. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

PARIZ - Francuski predsednik Emanuel Makron danas je na otvaranju konferencije o humanitarnoj krizi na palestinskoj teritoriji pozvao sve države sveta da se angažuju kako bi se obezbedio prekid vatre u Pojasu Gaze.

Makron je otišao korak dalje u odnosu na prethodne izjave i istakao da je neophodno zaustaviti izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze.

Moramo više da radimo na zaštiti civila. Potrebna nam je veoma brza humanitarna pauza i moramo da radimo na prekidu vatre, rekao je Makron delegatima na konferenciji u Jelisejskoj palati, prenosi Politiko.

Izrael ima pravo da se brani i obavezu da zaštititi svoje građane, ali pritom mora poštovati međunarodno pravo i čuvati civile. Borba protiv terorizma ne može se nikada voditi bez pravila, kazao je Makron, dodavši da se humanitarna situacija u Gazi svakog dana sve više pogoršava.

Izraelska vlada obaveštena je o konferenciji, ali nije nikoga poslala u Pariz, a visoki izraelski vojni zvaničnik poručio je da "u Pojasu Gaze ne postoji humanitarna kriza", već da su tamošnji stanovnici suočeni sa "mnogobrojnim poteškoćama".

Svetski lideri, ministri i strane diplomate okupili su se u Parizu na samitu koji je najavljen kao prilika da se razgovara o konkretnim akcijama za slanje humanitarne pomoći u Gazu i za finansiranje te operacije.

Mnogi u sali su pozvali na hitnu akciju i govorili o zabrinutosti zbog teške situacije u kojoj se nalaze stanovnici Gaze, nekoliko dana nakon što je zdravstvena vlast u toj enklavi saopštila da je u izraelskim vojnim operacijama ubijeno više od 10.000 Palestinaca.

Bilo je, međutim, i drugačijih tonova kada je u pitanju pozivanje na prekid vatre, što je postala reč koja izaziva podele, jer neki smatraju da se time Izraelu uskraćuje pravo da se brani od agresije.

Irski premijer Leo Varadkar rekao je da je "apsolutni prioritet prekid vatre, koga bi se pridržavale sve strane", dok je italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani kazao je da se zalaže za humanitarne pauze, umesto za prekid vatre.

Iako se na konferenciji nisu pojavila konkretna rešenja za isporuku pomoći Gazi, to je bila prilika da nekoliko zemalja obećaju veću podršku Palestincima, pa je tako Makron naveo da će Francuska humanitarnim agencijama i nevladinim organizacijama koje rade na palestinskoj teritoriji umesto prethodno najavljenih 20, donirati 100 miliona evra. (kraj) is/mk

Share: