Snažna podrška EU

22:58 13. 11. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BRISEL - Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednik Evropske komisije Đozep Borelj poručio je večeras da EU šalje snažnu političku, tehničku i finansijsku podršku svim kandidatima i potencijalnim kandidatima kako bi im pomogla da unaprede ključne političke, institucionalne, društvene i ekonomske reforme.

Borelj je nakon današnjeg Saveta za spoljne poslove predsedavao ministarskim sastankom EU-Zapadni Balkan koji je okupio ministre spoljnih poslova EU i njihove kolege sa Zapadnog Balkana, a u saopštenju objavljeniom na sajtu Diplomatske službe EU (EEAS), ističe se da je današnja diskusija bila "fokusirana na zajedničke bezbednosne izazove u pozadini stalnih globalnih i regionalnih bezbednosnih pretnji".

On je naglasio "važnost jedinstva i snažne saradnje sa partnerima sa Zapadnog Balkana za izgradnju otpornosti i promovisanje mira i stabilnosti na kontinentu".

Borelj je, u tom kontekstu, podsetio da Evropska unija računa na zemlje kandidate "kao pouzdane partnere u spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici, uključujući i kada je u pitanju usklađivanje sa odlukama EU u tim domenima".

Sastanak je bio prilika i za "razmenu mišljenja o izazovima u regionu i njegovoj evropskoj budućnosti u trenutku kada je politika proširenja EU dobila novi zamah i nakon nedavnog usvajanja izveštaja Komisije o proširenju u kojima se ocenjuje napredak svakog partnera na putu ka EU.

Borelj je ponovio "kontinuiranu snažnu podršku EU - političku, tehničku i finansijsku - svim kandidatima i potencijalnim kandidatima kako bi im pomogla da unaprede ključne političke, institucionalne, društvene i ekonomske reforme.

S tim u vezi, kako navodi EEAS, novi Plan rasta usvojen prošle nedelje trebalo bi da omogući partnerima da ubrzaju reforme i investicije kako bi značajno ubrzali brzinu procesa proširenja i rast svojih ekonomija.

Sastanku su prisustvovali ministar za Evropu i spoljne poslove Albanije Igli Hasani, ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, zamenica premijera i ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova*, Donika Gervala-Švarc, ministarka Sastanku su pored ministara inostranih poslova EU učestvovali i inostranih poslova Crne Gore Filip Ivanović, zamenik ministra inostranih poslova Severne Makedonije Fatmire Isaki i ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević, navodi se u saopštenju. (kraj) vip/bdr

Share: