Važan doprinos misije OEBS

19:38 01. 12. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - Premijerka Ana Brnabić izjavila je u današnjem razgovoru sa šefom posmatračke misije Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Albertom Jonsonom da angažovanje Misije u njenom punom kapacitetu, sa 30 dugoročnih i 250 kratkoročnih posmatrača, predstavlja važan doprinos organizovanju i sprovođenju izbora u našoj zemlji.

Brnabić je poručila da je Srbija čvrsto posvećena sprovođenju standarda OEBS i ODIHR, čije se preporuke i smernice u potpunosti sprovode u svakom izbornom procesu, navodi se u saopštenju Vlade.

Istakla je da Srbija od 2019. godine kontinuirano sarađuje sa ODHIR kroz Radnu grupu za koordinaciju i praćenje sprovođenja primene preporuka za unapređenje izbornog procesa, kako bi se izborni proces dodatno poboljšao i bio sproveden u potpunom skladu sa najvišim međunarodnim standardima demokratije.

Brnabić je navela da je Republička izborna komisija, pored ostalog, donela deset izmena i dopuna uputstava koje su u skladu sa dostavljenim mišljenjem ODIHR i usvojila je program kojim je predviđeno održavanje čak 13 različitih obuka, u odnosu na osam koliko ih je bilo u prethodnom izbornom procesu.

Pripremila je program edukacije birača za period 2024-2026, koji je dostavila i ODIHR-u na mišljenje, izmenila svoju veb-prezentaciju i prilagodila je posebno biračima, dodatno je unapredila svoje stranice na društvenim mrežama, pripremila tri izborna spota za birače i jednu radio poruku, uspostavila registar prigovora, a pripremljeno je i više vodiča za izbore koji su prevedeni na jezike nacionalnih manjina.

Brnabić je obavestila Jonsona da je Republička izborna komisija pripremila i novu funkcionalnost na veb-prezentaciji, koja će se nalaziti na početnoj stranici sajta i omogućiće da se objavljuju, odnosno prate rezultati glasanja na svakom biračkom mestu pojedinačno, odmah po skeniranju zapisnika o radu biračkih odbora i unošenja rezultata u bazu Republičkog zavoda za statistiku.

Jonson je premijerku informisao o mandatu, strukturi i članstvu posmatračke misije u Srbiji, navodi se u saopštenju. (kraj) is/mk

Share: