Nezavisnost RS besmislica

16:21 29. 12. 2023. FoNet | Vera Barišić

BRISEL - Priča o nezavisnosti Republike Srpske (RS) je besmislica jer bi takav entitet bio politički i ekonomski totalno izolovan, rekli su danas za Radio Slobodna Evropa (RSE) izvori iz Evropske unije o novim izjavama predsednika RS Milorada Dodika o otcepljenju RS.

Kako je naveo izvor RSE, EU najoštrije osuđuje svaku secesionističku retoriku u Bosni i Herecgovini i Brisel je ovo u više navrata stavio do znanja kolegama u BiH.

Dodik je 27. decembra za Radio-televiziju Republike Srpske rekao kako će taj bosanskohercegovački entitet proglasiti nezavisnost ukoliko visoki predstavnik u BiH nametne zakon o imovini.

"Svakakve nasumične Dodikove primedbe baš i nisu vredne komentara. Osim što mu je jedini 'prijatelj' u Evropi (mađarski premijer Viktor) Orban i niko drugi, Dodik dobro zna da je priča o nezavisnosti RS besmislica jer bi takav entitet bio politički i ekonomski totalno izolovan, a samo bi donela još više nevolja svom narodu", ocenio je sagovornik RSE.

On je dodao da je Milorad Dodik već prilično izolovan i "ovakvim opaskama samo očajnički pokušava da privuče više pažnje i podiže svoj značaj".

Tu Dodikovu izjavu u četvrtak je osudila i ambasada SAD u Sarajevu, navodeći da Dodik "greši ako misli da će Sjedinjene Države stajati po strani dok on gura BiH u sukob".

Predsednik RS, kojeg su sankcionisale SAD i Velika Britanija zbog narušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, nekoliko puta je u medijskim istupima najavljivao mogućnost da taj bh. entitet proglasi nezavisnost od BiH.

Teritorijalni integritet i suverenitet BiH, kao jedne države sa dva entiteta i Brčko distriktom, garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom, a taj sporazum i Ustav BiH ne daju pravo na otcepljenje nijednom entitetu, podseća RSE. (kraj) vbr/mk

Share: