Dogovorom do pregovora sa EU

22:49 09. 01. 2024. FoNet | Velimir Ilić

MOSTAR - Čelnici vladajućih hrvatskih i probošnjačkih stranaka u Bosni i Hercegovini izrazili su danas spremnost da ispune uslove, uključujući i izmene izbornog zakona, koji bi omogućili da BiH do marta otvori pristupne pregovore sa Evropskom unijom, javlja agencija Hina iz Mostara.

Predstavnici HDZ BiH i trojke koje čine Naša stranka, Narod i pravda i SDP BiH ocenili su kako je apsolutni prioritet otvaranje pregovora u martu, navedeno je u njihovom saopštenju posle sastanka u Mostaru.

Evropski savet je u decembru prošle godine zatražio od Evropske komisije da do marta dostavi izveštaj o napretku BiH od koje se očekuje donošenje četiri zakona vezana za izbornu reformu, sudove u BiH, sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma i sprečavanje sukoba interesa.

Najveć nesuglasice su vezane za izmene izbornog zakona pri čemu hrvatska strana očekuje da se obezbedi legitimno političko predstavljanje i prestane sa praksom preglasavanje Hrvata na izborima za predstvnika u tročlanom Predsedništvu BiH.

Bošnjački predstavnici insistiraju da se izbornim reformama smanji uloga nacionalnih zajednica, a srpska strana koju predvodi SNSD zbog separatističkih poteza i sukoba s međunarodnom administracijom nagoveštava blokade rada državnih institucija koje bi trebalo da sprovedu reforme, navodi Hina.

Čelnici HDZ BiH Dragan Čović, SDP BiH Nermin Nikšić, Naroda i pravde Elmedin Konaković i Naše stranke Edin Forto ocenili su kako je važno da izborne reforme budu delo domaćih političara.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice Kristijan Šmit nagovestio je sredinom decembra da će nametnuti izborne reforme kojim bi se smanjile manipulacije i prevare na izborima., poseća zagrebačka agencija. (kraj) vip/bdr

Share: